06-70-265-0213 info@ablakuniverzum.hu

Magyarországon több száz cég kínálja csaknem harminc profilcsalád hetven-nyolcvan féle nyílászáró rendszerét. A bőség a hivatásos tervezőknek is fejtörést okoz: melyik vállalkozás termékét válassza, a fára vagy a műanyagra voksoljon-e, hogyan találja meg a legjobb minőséget?
A nyílászárók kiválasztásakor sokan elsősorban az esztétikumra hagyatkoznak, mások a funkciót részesítik előnyben: minél több világosságot, friss levegőt engedjenek be a külső tértől elhatároló nyílászárók, ugyanakkor minél jobb legyen a hő- és hangszigetelésük. Rendelkezzenek a falak penészedését megelőző résszellőzővel, vasalatuk legyen strapabíró, precíz, biztosítson könnyű nyitást-zárást. E követelményeknek ma már mindegyik termék megfelel, árban, minőségben mégis nagy a szóródás. Ablakaink, ajtóink készülhetnek fából, fémből, műanyagból. Az ÉMI bevizsgálással foglalkozó szakemberei szerint mindegy, miből gyártották nyílászáróinkat, a minőséget a gyártási körülmények és a szakszerű, körültekintő beépítés határozza meg.

Ezt a 10 szempontot mindenképp szem előtt kell tartanunk, hogy az elképzeléseinknek megfelelő, ideális nyílászárót tudjuk választani:

1. MŰANYAG VAGY FA?
Ha ablakcserén gondolkodunk, szinte magától adódik a kérdés: műanyagot, vagy fát vegyünk? Vannak, akik a fára esküsznek, vannak, akik a műanyagra, most nézzük meg előnyeiket és hátrányaikat!
·    A műanyag (PVC) nyílászárók egyik kiemelkedő előnye, hogy a tisztántartásuk rendkívül egyszerű feladat.
·    További előnye az igen kedvező ár. A fa nyílászárókkal összehasonlítva körülbelül 60-80%-kal olcsóbban juthatunk hozzá műanyag ablakainkhoz.
·    A hosszú élettartam kérdése sem elhanyagolható szempont, így a műanyag nyílászárókkal normál használat mellet 30-35 évre is tervezhetünk.
·    A fa nyílászárókkal ellentétben, nem igényel időszakos karbantartást, csak és kizárólag takarítást.
·    A korszerű gyártási technológiával előállított műanyag nyílászárók már az UV sugárzásnak is tökéletesen ellenállnak, valamint színtartósságuk évtizedekig biztosított, nem kell tehát ettől a korábban gyakran emlegetett hátránytól sem tartanunk.
·    Az igazi hátránya sajnos az esztétika. Nem mindenkinek felel meg az egyszerű fehér nyílászáró látványa, nyilvánvaló előnyei ellenére sem. Érdemes megjegyezni azonban, hogy egyre több gyártó használ famintázatú műanyagot, amelyek látvány tekintetében is felvehetik a versenyt a fa nyílászárókkal.
·    A fa ablakok és ajtók igazi előnyét talán említeni sem kell. A famintázat egyéniséget ad minden darabnak, jó az ember közérzete a természetes anyag közelében. A mai korszerű fa nyílászárók mögött több száz évnyi tervezési gyártási tapasztalat van, így ha egy megbízható, magas minőségi besorolású terméket választunk, és az ablak megfelelő karbantartásáról is gondoskodunk, szinte garantált, hogy az több generációt is kiszolgál majd. Nem is maradt komoly hátránya a fa nyílászáróknak a műanyaggal szemben, mindössze az ár. Ez a különbség maradni is fog, aki fából készült ablakon keresztül óhajtja szemlélni a világot, bizony jól teszi, ha mélyen a zsebébe nyúl!

2. GARANCIA

Rendkívül fontos, hogy egy cég mennyire bízik az általa forgalmazott termékek kiváló minőségében. Az általunk forgalmazott nyílászárókra 10év szerkezeti garanciát adunk. Az üvegezésre 3, valamint az árnyékolástechnikai eszközökre 2 év garanciát vállalunk!

3. HŐÁTBOCSÁTÁSI TÉNYEZŐ

Az egyik legfontosabb szempont, hisz nem hagyhatjuk, hogy a nyílászárónkon keresztül elszivárogjon az otthon melege. Az üvegek hőátbocsátási tényezőjét egy számmal szokták meghatározni, amelyről megrendelés előtt mindenképp érdeklődjünk! Ez a szám azt hivatott megmutatni, hogy egy egységnyi üvegfelületen keresztül egy egységnyi idő alatt mekkora hőmennyiség képes keresztülhaladni. Mértékegysége: W/m2K. Értelemszerűen minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb a hőátbocsátási tényező. Ez az érték az általunk forgalmazott nyílászárók esetében K(U)=1.0, 4-16-4 mm-es,  argon gáz töltetű, dupla üvegezés mellett, valamint még jobban javítható tripla üvegezéssel, ahol K(U)=0.7/0.6/0.5!

4. LÉGKAMRÁK

A minőségi műanyag ablak profilok ún. légkamrákból állnak. Ezeknek a légkamráknak a legfontosabb feladata a nyílászáró hőszigetelő képességének fokozása, tehát minél több a légkamra, annál jobb a hőszigetelés.
A kamraszám növekedésével egy másik, igen fontos műszaki paraméter is változik, mégpedig a bezárt levegő mennyisége. A kamraszámokkal arányosan óhatatlanul növekszik a profil vastagság (70 -80-90 mm) és minél több levegőt zárunk be minél több kamrában, annál jobb a hőszigetelő képesség. A profilgyártók folyamatos fejlesztésének köszönhetően az elmúlt években szinte teljesen eltűntek az elavult 2, 3 levegőkamrás műanyag ablakok.
Napjaink elterjedt műanyag ablakai 6, és 7  levegőkamrás profilokból készülnek. Az általunk forgalmazott nyílászárók alapkivitelben 6 légkamrásak, természetesen bővíthetőek 7 kamrásig is!

5. VASALAT

Rendkívül fontos része a nyílászárónak a vasalat, mely a nyílást és a záródást működteti, így csak a márkás vasalatokban bízzunk meg, mert ezek biztosítják az ablakaink és ajtóink megfelelő záródását! Nélkülük semmit sem ér a hőszigetelés. Nem utolsósorban pedig a biztonságunk is ezeken a „láthatatlan” kiegészítőkön múlik. Az általunk forgalmazott nyílászárók Siegenia Aubi vasalattal vannak ellátva.

6. RÉSSZELLŐZŐ FUNKCIÓ

Ez a szellőző típus a kilincs 45 fokos állásában biztosít légmozgást úgy, hogy a bukó-nyíló ablak tetejét egy 2-7mm-re megnyitja. A vasalat az ablakot ez esetben még zárva tartja. Ezt a szellőző típust az ablakok túl tökéletes záródása miatti, légcsere hiány kiküszöbölésére használják. Mivel kézi állítású és elzárható, nyíltégés-terű gázkészülékekhez (ahol előírás a szabályozott légbevezető) nem elegendő! Az általunk forgalmazott nyílászárók mindegyike tartalmazza ezt a funkciót felár nélkül!

7. HIBÁS-MŰKÖDTETÉS GÁTLÓ

A hibásműködés-gátló azt akadályozza meg, hogy a kilincset el lehessen fordítani bukó állásba, amikor még nyíló állapotban van az ablakszárny. Tehát ez egy, a vasalatba épített olyan szerkezet, ami nem engedi a nyílászárók bukó/nyíló szárnyát egyszerre bukni és nyílni. Az általunk forgalmazott nyílászárók mindegyike tartalmaz hibásműködtetés-gátlót felár nélkül!

8. KIEMELÉS GÁTLÓ

A kiemelés-gátló a betörés kivédésére szolgál. Funkciója, hogy megnehezíti az ablakok kifeszítését, így védelmet biztosít a betörések ellen. Az általunk forgalmazott nyílászárók mindegyike tartalmaz kiemelés-gátlót felár nélkül!

9. LÉG HANGGÁTLÁS

A lég hanggátlás a szerkezet hangszigetelő tulajdonsága. Mértékegysége a dB. Az alap rétegrendű üveg értéke (4-16-4) Rw=32dB. Ez az érték egészen 44dB-ig növelhető. A lég hanggátlás növelhető üveg vastagság növelésével, háromrétegű üvegezéssel, illetve eltérő üveg vastagság használatával is.

10. SZABÁLYOZOTT LÉGBEVEZETŐ

Szigorú előírás (Gázművek, Kéményseprők) minden nyílt égésterű gázkészülékhez HIGRO SZABÁLYOZÁSÚ SZELLŐZŐ beépítése, ami állandó és automataszellőzéssel biztosítja a friss levegő beáramlását a lakásba.

+1  REDŐNY, RELUXA, ROLETTA, SZALAGFÜGGÖNY, NAPELLENZŐ VAGY ESETLEG SZÚNYOGHÁLÓ

A nyílászáró paramétereinek kiválasztása után a következő lépés az árnyékolástechnikai eszközök kiválasztása. Hőszigetelés, a rovarok kint tartása, vagy a biztonság a cél? Segítünk az Önnek megfelelő eszköz kiválasztásában:
Árnyékolástechnika a házon kívül:
·    A redőnyök minősége, a redőnylécek anyaga, színvilága, motorizációja, kiegészítői napról-napra fejlődnek. A redőnyök az egyik legősibb árnyékolástechnikai eszközök. A szúnyoghálóval kombinált redőny műanyag és alumínium lécekből is elkészíthető, és az alumínium motorizálható is. Az alumínium redőny nem csak hőszigetelő hatása miatt kedvelt, de biztonsági funkciót is ellát.
·    Szúnyoghálók esetében új fejezet kezdődött a rolós (mobil) szúnyoghálók megjelenésével. Előnye a fixkeretes és nyitható szúnyoghálóajtóval szemben, hogy ha nincs rá szükségünk, csak behúzzuk a tokjába és nem zavar. Ajtóra kapható nyitható az oldalhúzós szúnyoghálóajtó, ami könnyen kezelhető, és nagyon praktikus.
·    A napellenzők könyökkaros típusait ponyvából (gazdag színválaszték) készítve nagy felületeket is óvhatunk a napsugaraktól. Motoros napellenző felszerelhető szél és fényérzékelővel, amelyek a kényelmes kezelés mellett nagyon fontosak lehetnek vihar, vagy sajnos napjainkban egyre gyakoribb, hirtelen feltámadó szél esetén is.
Árnyékolástechnika a házon belül:
·    A reluxák lamella méretei, színválasztéka mellett egyre kedveltebbek a fa reluxa árnyékolók.
·    A szalagfüggöny karnismérete keskenyebb és stílusosabb, a szövetek többféle méretben és színben kaphatók, kézi vagy motoros változatban alkalmazhatók.
·    Napjaink rolettái speciális szövetből, gazdag színválasztékkal, tokozott, gyöngyláncos, motoros változatban készülnek. A lakosság igényeit kielégítve létezik már kültéri roletta, akár motoros változatban is.

Források:
Az anyagban szereplő tartalom egy része Demeter Kornélt nevéhez fűződik (www.epitesiportal.hu)

Kapcsolat

Cím

Horváth Mihály u. 4..
Budapest
1151

Email

info@ablakuniverzum.hu

Telefonszám

06-70-265-0213

Kérjen ajánlatot!

11 + 2 =